Itália életérzés: az Amalfi-Part

Il sentiero degli Dei
Il sentiero degli Dei

Idén végigjártuk az “Istenek ösvényét”. Ha szerettek túrázni ezt mindenképp tegyétek a bakancslistára, mert egyszerűen lenyűgöző!

Az első találkozás Itáliával nekem  megdöbbentő és felkavaró volt. Hogy szép lesz, arra számítottam. Lesz tenger, hegyek, könyvekből ismert műalkotások, történelmi városok, festői falvak, zajos olaszok, makaróni, spagetti. És tényleg. A makarónit kivéve van mindez. (A tésztákról majd még írok bővebben.) A megdöbbentő viszont az, hogy mindennek ezer arca van,mindegyik más és mindegyik gyönyörű. Minden régió építészete, konyhája, nyelve! más, és amíg nem láttad mindet, nem láttad Olaszországot.

Én sem láttam mindet, nagyon nem, de azért egyszer hátha… Jó lenne többet utazni, a gond az, hogy ahol már járt az ember oda meg visszavágyik, így aztán sohasem elég. 🙂

A sok gyönyörűség közül  nekem az egyik legszebb a Costiera Amalfitana, az Amalfi-Part, ahova most 13 év után jutottam el újra.

02_d_cartina cost amalfit

A partszakasz Amalfi városáról kapta a nevét, ami a középkorban egyike volt  a 4 híres Tengeri Köztársaságnak  Velence, Genova és Pisa mellet. ( Pisa akkoriban még tengerparti város volt!)  A köztársaság a bizánci fennhatóság alatt álló Nápolyi Hercegségből vált ki fokozatosan. Épp ottjártunkkor, szeptember 1-én ünnepelték a bizánci Újévet, ennek alkalmából kosztümös felvonulás és koncertek voltak a városban.

Bizánci Újév, Amalfi
Bizánci Újév, Amalfi

Egy nap hallottam egy papot aki arról beszélt, hogy szerencsésnek érzi magát amiért egy gyönyörű helyen született (Velence), mert szerinte a szépség és a jó valamilyen módon összefügg és nehezebben lesz valakiből rossz ember ha szépség veszi körül. Nem gondolom, hogy ez feltétlenül így van, azt viszont igen, hogy az olaszok vallásossága valamilyen módon összefügg a környezet szépségével.

Itt úgy mondják : contemplazione del creato, nem tudom ezt jól lefordítani; ez az az állapot amikor a világot szemlélve a szépség  olyan erővel tör rád, hogy nem kell vallásosnak lenned ahhoz, hogy azt érezd “Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten” (Ady Endre : Az Úr érkezése)

A belső béke állapota, önmagaddal való találkozás, valami archaikus, ősi boldogság ez.

Ilyet nem sokszor érezni az életben, és az is fontos, hogy az ember nyugodt, relaxált legyen: vakáció tehát ideális.  (Ha netán Nápolyból érkeztek ide, ami az őskáosz maga, még drasztikusabb lesz a különbség!)

Valakit a hegyek hoznak ilyen állapotba, másokat az erdő, engem a tenger. Ez a gyönyörű óriás kékség. Az, hogy örök, de mindig változó. Az állandó mozgás, a hullámok  moraja…

Az Amalfi-Parton van minden: tenger, erdő, hegyek, és nem csak. Naplemente a tengeren, színes majolika kuplák, sziklafalba épült városok, mediterrán növényzet, a citrom fanyar íze…

Az ide való utazás jó alkalom lehet rá, hogy kipróbáld magadon  mire is gondolok.

Amalfi Part
Amalfi Part

Ehhez azonban azt tanácsolom, ne autóval induljatok neki, a szerpentinek szűkek és nagy a forgalom. Augusztusban különösen. Jobb a kocsit letenni valahol és aztán busszal, hajóval vagy gyalog nekiindulni.

Mi például idén bejártuk az “Istenek ösvényét”, ami Agerolából Positanoba visz. Méltó a nevére! Fantasztikus élmény volt, nem nehéz terep, simán végigcsinálta a 3 gyerek ( a 4 éves is), viszont akik szédülnek a nagy magasságokban azoknak nem ajánlom.

Az Istenek ösvénye
Az Istenek ösvénye

A lélegzetelállító tájon kívül fantasztikus az ember keze munkája. A művelésre nem alkalmas, közvetlenül a tenger fölé nyúló sziklákon teraszokat hoztak létre és szőlőföldeket, citromligeteket alakítottak ki. Még látható néhány régi, közvetlenül a sziklába vájt ház. Az újabb építésű házak jelenléte a településektől  elszigetelve csodálatra méltó: ide mindmáig csak gyalog vagy öszvérháton lehet eljutni. ( Gondoljatok bele az építkezésbe!)

Il sentiero degli Dei
Il sentiero degli Dei

Az ösvény Nocelle településen ér véget, innen még majdnem 2000! lépcsőfok visz le Positanoba. A 90-es évekig ez volt az egyetlen járható út, azóta már van kisbusz is. Mi ez utóbbit választottuk, hát mondhatom, hogy egy élmény volt ez is: a sofőr extra profi kell legyen: legtöbbször csak ujjnyi távolság van a tilosban parkoló autók, a szakadék felőli rámpa, a sziklafalak, a szembejövők és a busz között.

Positano
Positano

A legenda szerint Positanot Posszeidón, a tenger istene kreálta a szép Pasitea iránt érzett vonzalma hatására. A város tehát isteni szerelem gyümölcse.

Positanoból hajóval mentünk át Amalfiba, ezt nagyon ajánlom kipróbálni. Feledhetetlen a hihetetlen precizitással egymás felé épített házak sora a meredek sziklafalban a tengerről nézve.

De az Amalfi part nem csak ez a két város: a csaknem 30 km hosszú partszakasz Salernotól a Sorrentoi félszigetig ér, ahol az elképesztő természeti panoráma mellett még 15 másik kis település fekszik, mindegyik a saját egyéni, tipikus karakterével. Atrani, Ravello, Maiori, Minori, Praiano és a többi: mindegyikük rajta az Unesco Világörökségi listán.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Profi képekért guglizzatok, megéri!

Ti is jártatok erre? Nektek hogy tetszett?

Köszönöm, ha megosztod!

Salva

Salva

Salva

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s