Csipkelekvár

100% NaturalÍgy készíthetsz te is  házilag 100%-ban természetes, nagyon egészséges és finom csipkelekvárt. Mindenféle tartósítószer hozzáadása nélkül, csak 3 nagyon egyszerű és olcsó  összetevőből.

Kell hozzá türelem, de nagyon megéri, hiszen ez a legtöbb C-vitamint tartalmazó növény ( jóval megelőzi a citrusféléket) és nem mellesleg isteni finom!     Engem ráadásul a Nagyimra emlékeztet… Kell ennél több?!

 Recept, részletes leírás következik.  

A legjobb döntés volt mikor ezt a vadrózsabokrot ideültettük a régi fészer kőfala elé. Egy év alatt hatalmas növénnyé serdült. A vadvirágok abszolút híve, rajongója vagyok. Többre értékelek egy a réten szedett virágbokrétát, mint bármilyen boltban vásárolt rózsacsokrot. Nézzétek milyen gyönyörű volt tavasszal!

vadrozsaNem kell azonban, hogy legyen a kertben ilyen bokor, a csipkebogyó  természetesen őszi-téli kirándulások során is begyűjthető, arra figyeljetek csak: fontos hogy az első fagyok kicsit “megcsípjék”. Ettől lesz pépes.

csipkebogyo

 

A csipkelekvár amellet, hogy finom nagyon egészséges is!

A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál.

A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkebogyó nem csak remek immunerősítő hatásáról híres, de magas magnéziumtartalmáról is, aminek köszönhetően kiválóan alkalmas szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyítására, emellett serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és jelentős idegnyugtató hatással is bír. Széles körben alkalmazzák vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut orvoslására, illetve vizeletjavító és emésztést javító hatásáról is közismert.

 

csipkerózsa

 

Csipkerózsika nem adja könnyen magát, már a szedés is emberpróbáló feladat! Használjatok gumikesztyűt és olyan ruhát amibe nehezen akadnak a tüskék! Én, mivel amúgy is meg kellett metszeni a növényt – a többi rózsához hasonlóan a vadrózsa is csak az új hajtásokon hoz virágot- metszőollóval levágtam az ágakat, és a bogyókat a földre hullott ágakról már könnyebb volt levagdosni.

Csipkebokor

Idén jóidőbe telt mire az összeset leszedtem: több, mint 3 és fél kilónyi bogyó lett. A receptet másfél kilóra írtam, annyi egyszerre begyűjthető.csipke termés

csipkelekvar recept

 

Jöjjön tehát a bevált recept:

1 ½ kg csipkebogyó

½ kg barnacukor

3-4 édeskés alma

 

 

 

  • Első lépésként alaposan mossuk át a bogyókat.

házi csipkelekvár

  • Egyesével vágjuk le a bogyók mindkét végét olló segítségével. Hah, na ez pepecs! – viszont így kizárt, hogy poshadt vagy megfeketedett bogyók kerüljenek a lekvárba. csipkebogyó(Nem tudtam egyszerre vágni és fotózni. Csináltam egy videót a telefonnal, hahahahahahahaha!  az elég vicces lett! :D)
  • Engedjük fel vízzel, úgy, hogy kétujjnyira ellepje és lassú tűzön főzzük puhára. Félúton tegyük bele a kockára vágott almákat.csipkelekvár főzés
  • Botmixerrel pépesítsük.lekvárfőzés
  • Passzírozzuk át a pépet, hogy megszabadítsuk a rengeteg szőrös magtól.csipkelekvár készítéscsipkelekvár készítéscsipkelekvár készítés
  • Az egyes passzírozások alatt keletkező magokat kis víz hozzáadásával szabadítsuk meg a maradék péptől és ezt a híg levet a végén adjuk hozzá a péphez.
  • A sűrű pépet mérjük le, tegyük fel főzni és amint forrni kezd adjunk hozzá feleannyi barnacukrot.csipkelekvár készítés
  • Amint besűrűsödik, kész.csipkelekvár készítés

Az üvegeket alaposan mossuk el és még forrón fordítsuk fejre a lekvárokat. Én, hogy vákum keletkezzék, az üvegeket fejjel lefelé egy fazék vízbe tettem és felforraltam.lekvárkészítés

Ezzel a módszerrel tavaly mindenféle tartósítószer nélkül is elállt egy évig. (Csak mert úgy elsúvasztottam pár üveget, hogy nem emlékeztünk rá, egyébként már hamarabb elnyalogattuk volna. )

Érdemes apró üvegeket használni, ezzel is érzékeltetve, hogy ez egy nagy munkával készült igazi kincs, aminek minden cseppje megbecsülendő. Némi dekorációval szép ajándék vállhat belőle!

csipkelekvár

Bár anyósom szerint minden lekvár 2-3 hónap „érés” után tökéletes, nekem ez már frissen nagyon finom! Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!

 

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s