Antik asztalka a fürdőszobában

20170214_084859Nincs is annál izgalmasabb mint mikor az ember egy üres ház otthonná alakításának küszöbén áll.

Rengeteg ilyenkor a dilemma, mert nehéz az üres falak közé képzelni a kész állapotot. Legtöbbször kompromisszumot kell kötni, mert persze mindig ami tetszik, az a legdrágább és gyakran a család minden tagjának más elképzelése van.

Megmutatom, mik azok a dolgok amik nálunk kiállták az idő próbáját és jó döntésnek bizonyultak. 

Kezdjük a kézmosóval!

A döntések egy része nehéz szülés volt, másokhoz szerencse kellett, és volt pár fixa ideám is, amiket  tűzön-vízen át keresztülvittem.

Ilyen volt az, hogy  a lenti fürdőszobában hagyományos, lavórszerű legyen a mosdótál. Sikerült is könnyen megtalálni a kívánt darabot, viszont hónapokig a kád felett kellett kezet mosnunk, mert nem találtuk meg a megfelelő bútort, amire a kézmosót rögzíthetjük.

Mik a nehézségek a megfelelő bútordarab megtalálásában?

(Az anyagiakon és az idő hiányán túl.)

  • A magasság. Hogy kényelmes legyen a kézmosás, a kézmosónak kb. 90 cm. magasnak kell lennie. Mivel az ilyen tipusú mosdótál nem süllyesztett, így annak magasságát a bútoréhoz még hozzá kell adni.Ez azzal jár tehát, hogy a bútornak az átlagosnál valamivel alacsonyabbnak kell lennie (kb. 70cm.), ergó: le kell vágni a lábából. Nekünk szerencsénk volt. Mikor végre megtaláltuk ezt az asztalkát egy restaurátornál, a magassága pont tökéletes volt, mivel a lábai meg voltak rongálódva és levágott belőlük pár centit. Emiatt kedvezmenyes volt az ára. ( hahá, a mázli!)

 

  • A vízvezetékszerelő mikor meglátta, hogy egy antik asztalkát kell kilyukasztania 5-ször megkérdezte, hogy biztos vagyok-e benne. 🙂 Biztos voltam. És nagyon bevált, szeretjük.20170215_102425
  • Fontos, hogy ha kilátszik a szifon, mert a bútornak nincs ajtaja akkor önmagában a szifon  se legyen ronda látvány, hanem olyat válasszunk, ami eleve “mutogatásra” készült. Figyeljetek oda rá, hogy színben harmonizáljon a csapokkal!

 

  • A csapok  kiválasztása nem egyszerű, azt tanácsolom olyat válasszatok ami a hagyományos formákat idézi. Ez sokszor azzal jár, hogy a hideg és meleg víz csapja külön lesz, de igazából csak megszokás kérdése. A csapok kerülhetnek a mosdókagyló mögé, mellé vagy a falba. Ezt már a munkálatok legelején el kell döntenetek, hogy a vízcsövek a megfelelő helyen legyenek! Figyeljetek oda a csap magasságra, főképp ha a falban van és nem mozgatható. Fontos, hogy kényelmes legyen a használata és ne fröcskölje szét a vizet! Nálunk a mosdótál pereme és a csap vége között kb. 20 cm van.
  • Aprópó fröcskölés…Elkerülhetetlen, hogy a bútorra víz kerüljön, ráfolyjon a szappan. A vízállóság érdekében én méhviasszal kezelem a felületet de őszintén szólva nagyon gondolkozom a lakkozáson.

Egy ilyen bútor valamivel több törődést igényel, és talán kényelmetlenebb, mint a hagyományos kézmosók, de abszolút nem bántam meg a döntést!

Persze ha az ember az egyetlen nőszemély a családban nem árt az sem, ha van egy másik fürdőszoba is. 🙂

fb_img_148667628781720170214_084859

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s