Kell egy téglafal!

20170221_115538

A Fixa Ideàk sorozatat 2. része: Nem engedtem a huszonegyből, nagyon akartam, hogy legyen a lakásban valahol egy téglafal. Pontosan illett abba a képbe, amit stílusként elképzeltem: rusztikus, mégis modern, kicsit indusztriális.

A házfelújítás során mint legtöbbünknek, nekünk is rengeteg kompromisszumot kellett kötnünk. Ezek nagy része természetesen anyagi természetű volt. Hiába szerettük volna például felújíttatni és megtartani azt a néhány gerenedát, ami még épségben maradt, sajnos 10-szer annyiba került volna mint újat venni.

Máskor a kompromisszumot a férjemmel kellett kötnöm.  A vita tárgya esztétikum vs. praktikum volt. Én született kretív vagyok, a férjem pedig két  lábbal a földön jár. Sokszor bosszant ezzel, de el kell ismernem, hogy  engem pozitív irányba vátoztatott: már nem csinálok dolgokat egyszerűen azért mert szép, szem előtt tartom a funkcionalitást is. Rengeteg “porfogót” lehet ezzel megspórolni!

Néhány dologról azonban nem hagytam lebeszélni magam, és azt kell, hogy mondjam az idő engem igazolt. Ilyen volt az, hogy legyen a lakásban valahol egy téglafal. Pontosan illett abba a képbe, amit stílusként elképzeltem: rusztikus, mégis modern, kicsit indusztriális.

téglafal
forràs:Pinterest

Egy téglafal minden helyiségben nagyon erős fókuszpont lesz: az ember szeme automatikusan erre téved. Fontos tehát, hogy olyan helyen legyen ahová akarjuk, hogy nézzenek.:) Ez persze azt feltételezi, hogy az ember már az üres szobába belelássa a későbbi elrendezést. Ez nem mindig könnyű, sokszor hónapokig megy a tologatás, átrendezés.

b52209cf572d59d1a3fb97bf2417803d
Forrás: Pinterest

Legyen elég nagy felületen, vagy emeljen ki egy részt.

téglafal
Forrás: Pinterest

Nincs értelme téglafalnak egy megrakott könyvespolc mögött, ezért ilyenből valami légieset válasszunk.

e4a3b1554accd93f89bde3dc2996738e
Forrás : Pinterest

Ha a helyiség nem nagy, figyelni kell nehogy a sötét téglafal “agyonnyomja” és ha kevés a fény, akkor inkább fehérre festve alkalmazzuk! A fehérre festett téglafal akkor is ajánlott, ha modernebb enteriőrt szeretnénk.

7e0ec17796f15bf39e1caf4c5fe8b728

Mégegy nem elhanyagolható részlet az esztétikum vs. praktikum vitában: ezen a falon nem futhatnak villamos vezetékek, nem lehetnek rajta kapcsolók, mert nem lehet a malter mögé rejteni őket.  Hacsak nem választjátok azt, hogy a kábelek is a berendezés részét képezzék!

téglafal
Forrás: Pinterest

A téglafal nálunk végül a konyhába került. Azért mert ez volt a legszebben rakott falunk. Sokszor a belső falaknak, mondván úgysem látszik,  a mesterek nem áldoztak akkora figyelmet.

Ez a konyhai fal viszont az ház eredeti külső fala volt. Az malter cikornyáit az időjárás viszontagságai rajzolták.

téglafal

Száz évvel később építették hozzá a kantint, ahol a bort készítették , és ami most a konyhánk és a fürdőszoba lett.

téglafalTöbb helyen persze így is javítani, toldozni kellett és egy ajtót is vágtunk bele, mert a kantinba csak kintről lehetett bemenni. Itt legalább fel tudtunk használni egy darabot egyeredeti gerendából.

20170303_101144_richtonehdr

 

Ha a konyhába kerül a téglafal, mint nálunk, szerintem jobb, ha nem a gáztűzhely közelében van, ne érje zsír és pára.
Mi, hogy a tégla esetleges szétmállását megakadályozzuk alapos tisztítás, portalanitás után matt vízhatlanítóval kentük le. Ez a festés egyáltalán nem látszik a tégla teljesen beszívta! A régi és új malter egyneműsítésére téglaporos, cementes vizes pemzlivel mentem át jópárszor az új részeken.

téglafal

 

M20170221_115507i szabadon hagytuk ezt a falrészt, hogy egyszerű szépsége érvényesüljön és csak az eredeti házszámot tettük fel, de gondolkodom, hogy az órát (Maison Du Monde) átteszem majd ide, mert kukáztam arra a falra valamit. 🙂

Az ajtó túloldalán lévő rövid falrészre is tervben van már egy elég eredeti dekoráció.

Ha követtek, majd meglátjátok! 🙂

Ha szeretnél hasonló téglafalat, de lakásodban nincs ilyen eredetileg, akkor sincs probléma! Ebben a cikkben elolvashatod, hogyan oldotta meg  a két szuper designer Merci és Ancsa, hogy gyönyörű  téglafal legyen ott is, ahol eredetileg nem volt.

http://merciancsadekor.cafeblog.hu/2016/05/19/igy-keszult-a-teglafal/

Reklámok
Kategória: DIY

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s